In deze laatste blog in de serie ‘zakendoen met het buitenland’ staan we stil bij de leveringsvoorwaarden. Wat zijn leveringsvoorwaarden? Waarom is het belangrijk om dit op orde te hebben? Wat zijn de mogelijkheden en waar moet je rekening mee houden?
Wat zijn leveringsvoorwaarden?
Leveringsvoorwaarden zijn onderdeel van je algemene voorwaarden. Hierin is specifiek geregeld hoe de levering van goederen geregeld is, zoals:
- Levertijd;
- Mogelijkheid tot annulering;
- Diefstal of beschadiging;
- Transport, inclusief kosten.
Specifiek voor zakendoen met het buitenland zijn internationale leveringsvoorwaarden opgesteld voor transport en levering van goederen. Deze noemen we Incoterms, hierover verderop in deze blog meer.
NB: Bovenstaande geldt niet alleen bij het importeren van goederen, maar ook wanneer je goederen exporteert.
Het belang van goede leveringsvoorwaarden
Leveringsvoorwaarden zijn van belang om administratieve redenen, maar ook vanwege risicobeheersing en aansprakelijkheid.
Administratieve verwerking
Leveringsvoorwaarden geven aan op welk moment de goederen jouw eigendom zijn. Afhankelijk van de afspraken die je maakt met je leverancier, kunnen de geïmporteerde goederen al economisch en juridisch van jou zijn wanneer ze nog in de haven van China staan. In andere gevallen zijn ze pas officieel van jou op het moment dat ze in je magazijn staan. Dit is allemaal afhankelijk van de afspraken die je maakt met je leverancier over de leveringsvoorwaarden.
In het eerste geval, dus wanneer de goederen in de haven van China al van jou zijn, staan de goederen ook al bij jou op de balans in je boekhouding.
In het tweede geval, dus wanneer de goederen pas van jou zijn als ze in je magazijn staan, staat de voorraad ook pas daadwerkelijk op jouw balans bij aankomst in jouw magazijn.
Wanneer je te maken hebt met lange levertijden, als goederen bijvoorbeeld per boot uit China moeten komen, kan dit dus een behoorlijke impact hebben op je balans en financiële cijfers. Overleg daarom met je NOAB-adviseur hoe je dit het beste in je administratie kunt verwerken.
Risico en aansprakelijkheid
In leveringsvoorwaarden maak je afspraken over wanneer de goederen van jou zijn. Vanaf dat moment ben je dus ook verantwoordelijk voor de goederen, met bijbehorende risico’s. Denk bijvoorbeeld aan transport, waarbij de goederen beschadigd kunnen raken. Natuurlijk kun je hiervoor verzekeren een verzekering afsluiten, maar daarvoor is het wel van belang dat je duidelijk weet wanneer de goederen van jou zijn.
Mogelijke leveringsvoorwaarden: de Incoterms
Incoterms zijn internationaal geaccepteerde leveringsvoorwaarden. Hierbij worden afspraken gemaakt over het transport, verzekeringen, vergunningen, documenten, douaneformaliteiten en wanneer het risico overgaat van de verkoper naar de verkoper. Zoals bovenstaand eerder beschreven is dit laatste van belang voor de administratieve verwerking en de bepaling van de risico’s.
In totaal bestaan er 11 varianten van de Incoterms, die allemaal anders zijn op basis van overdracht van risico van de goederen.
De Dit zijn de diverse mogelijkheden voorvolgende mogelijkheden zijn er voor wat betreft Incoterms, verdeeld, te verdelen in transport over water (4 varianten) en geldig voor alle soorten transport (multimodaal transport):
Transport over water:
- FAS: Free alongside ship
- FOB: Free on board
- CFR: Cost and freight
- CIF: Cost insurance and freight
Verschillende vormen van transport in de internationale handel:
- EXW: Ex works
- FCA: Free carrier
- CPT: Carriage paid to
- CIP: Carriage and insurance paid to
- DAT: Delivered at terminal
- DAP: Delivered at place
- DDP: Delivered duty paid
Bekijk tevens deze video van de Kamer van Koophandel, waarin de verschillende Incoterms worden uitgelegd.
Artikel gaat onder deze afbeelding door.
Attentiepunten bij het overeenkomen van leveringsvoorwaarden
Nog enkele belangrijke attentiepunten ten aanzien van de leveringsvoorwaarden:
- Zorg dat de leveringsvoorwaarden duidelijk beschikbaar zijn voor je leverancier of klant. Bijvoorbeeld door de leveringsvoorwaarden op te stellen in de taal van je klant of leverancier, of in ieder geval in het Engels. Zo kunnen er nooit misverstanden bestaan over de inhoud als gevolg van een taalbarrière.
- Maak ook duidelijke afspraken wie er verantwoordelijk is voor transportdocumentatie, vergunningen, verzekeringen, documenten en andere formaliteiten.
- Prijsafspraken, betalingsvoorwaarden, garanties of klachtenafhandeling zijn niet geregeld met Incoterms. Zorg dat je deze daarom nog wel overeenkomt.
- Gebruik altijd de nieuwste versie van de Incoterms, momenteel is dat ICC Incoterms 2010.
Vragen
Heb je vragen over de inhoud en toepassing van leveringsvoorwaarden? Overleg dan met je NOAB-adviseur. Jouw persoonlijke adviseur helpt je graag!