In de rubriek ‘onderneming uitgelicht’ laten we ondernemers aan het woord. Ze vertellen over hun uitdagingen en passie voor het vak. Deze keer spraken we met Marck Hagen, oprichter en CEO van Wuvio Chemicals. Hij vertelt ons over het ondernemerschap, zijn ervaring met financiële administratie en de samenwerking met hun NOAB-kantoor MenL.

Wuvio Chemicals is in 2007 opgericht. Het bedrijf is ontstaan vanuit een probleem bij recyclingbedrijven, die veel te maken hebben met stof, dat weer hinderlijk is voor medewerkers. Zo is het idee geboren om ‘iets’ aan stofbestrijding moet doen. Afzuiging is echter niet mogelijk en watersproeien is niet effectief.

Wuvio kwam met een vernieuwende oplossing: schuim in plaats van water. “Hierdoor komt er weinig vocht in het gerecyclede materiaal. Op deze manier kan stofbestrijding in de zware industrie gemakkelijker, eenvoudiger, kosteneffectiever en met een kleinere ecologische voetafdruk gebeuren. Inmiddels leveren we op vier continenten aan energiebedrijven, staalfabrikanten, mijnen en dry bulk terminals. Naast een nieuw kantoor met eigen laboratorium in Maasdijk, hebben we nu ook kantoren in Peking en Bangkok”, legt Marck uit.

Duurzaamheid zit in de vezels

De missie van Wuvio in een notendop? Een schone en gezonde omgeving voor iedereen! “Duurzaamheid zit in de vezels van het bedrijf. We willen niet alleen onze klanten helpen groener te opereren, maar we voeren dit ook door in onze producten en diensten. Onze doelstelling is dan ook om al onze producten en diensten in de toekomst biologisch op te bouwen.”

“Op zo’n moment besef je dat alles wat je doet, eigenlijk voor de volgende generatie is. Dat vind ik zo’n fijne gedachte.”

Puntjes op de i

Waar Marck als ondernemer het meeste energie van krijgt? Hij moet er een beetje om lachen. “Nu horen jullie van het NOAB-keurmerk natuurlijk het liefst: een kloppende administratie! Nou, ik krijg vooral energie van mijn gezin. Verbazingwekkend wat de drukte thuis met je kan doen na een werkdag. Je denkt alles te geven voor je werk, maar thuis komt de energie pas echt vrij als drie van die jonge ventjes op je nek springen. Op zo’n moment besef je dat alles wat je doet, eigenlijk voor de volgende generatie is. Dat vind ik zo’n fijne gedachte.” Marck legt uit hoe hij nu inziet dat vorige generaties vreselijk grote stappen hebben gezet op het gebied van duurzaamheid. “De technieken van nu zijn vooral de puntjes op de i voor de duurzaamheid. En die puntjes op de i, daar houd ik wel van. Dus dan toch die kloppende administratie?”

Want ja, ook die kloppende administratie heeft Marck z’n aandacht. “Naast oprichter en CEO van Wuvio, ben ik ook één van de aandeelhouders. De andere aandeelhouders, vooral investeerders, verlangen van mij actuele cijfers, zoals budgetten en begrotingen. Deze zijn allemaal weer gebaseerd op het verkooproces, orders, operationele kosten, investeringen, etc. Als schakel tussen management en aandeelhouders, klanten, medewerkers, leveranciers en overige stakeholders, ben ik verantwoordelijk voor een kloppende administratie én continuïteit. Ik moet dus zeker alle cijfers kunnen snappen en hierop kunnen bijsturen.” Marck vertelt dat zijn administratiekantoor MenL hem hier perfect bij helpt. De loonadministratie, financiële administratie en fiscale afhandelingen nemen zij voor hun rekening. “Maar af en toe sparren over mijn beheer BV en privéadministratie gebeurt ook hoor. Dat maakt het zo’n fijne samenwerking!” Een samenwerking die Marck graag zo doorzet. “Ik blijf MenL nodig hebben, voor het groeien van Wuvio en behouden van plezier in mijn werk.”

Mate van risicobeheersing

Op de vraag of hij bewust voor een NOAB-gecertificeerd kantoor heeft gekozen, geeft Marck eerlijk antwoord. “Ik koos niet bewust voor de NOAB-certificering, maar wel bewust voor Marcel, eigenaar van MenL. Hij was en is een bekende van me. Door dit wederzijdse vertrouwen was de keuze voor zijn administratiekantoor snel gemaakt.” Marck vertelt dat hij tot voor kort nauwelijks iets wist over het NOAB-keurmerk, maar dat een kwaliteitskeurmerk binnen zijn branche niet ongewoon is. “Het voordeel voor ons is dat NOAB streng is richting de leden, als het gaat om opleidingen, vakkennis en kwaliteit. Zo’n continue verbetering en borging van kwaliteit, betekent voor ons een bepaalde mate van risicobeheersing. Ik vind een kwaliteitskeurmerk ook een voorwaarde om met ons zaken te kunnen doen. Je moet goede intenties hebben, bereidwillig maar ook ambitieus genoeg zijn om met ons samen te blijven werken.”

De wijze woorden van Mario Andretti

Of Marck nog een advies heeft voor andere ondernemers? Dat heeft hij zeker! “Het is belangrijk om je administratie op orde te hebben, maar de cijfers op papier reflecteren slechts wat er gebeurd is. Kijk vooruit, stel daarbij doelen en maak plannen. Een doel zonder plan is slechts een wens. Stuur bij, innoveer en laat je niet leiden door de cijfers uit het verleden, maar op de cijfers van nu! Goede plannen waar kapitaal voor nodig is, kun je altijd uitvoeren. Zoals de coureur Mario Andretti ooit zei: If everything seems under control, you’re not going fast enough!”

Ben jij ZZP’er of MKB’er en op zoek naar een administratiekantoor of belastingadvieskantoor dat bij jou past? Bekijk hier alle NOAB-gecertificeerde administratiekantoren bij jou in de buurt.